Το Blog της Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ GRENFELL ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Αγαπητοί συνεργάτες,

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς του Grenfell Tower στο Λονδίνο ήρθαν στο φως ανεύθυνες δηλώσεις που όχι μόνο εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων μας αλλά παραπληροφορούν το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.

How does efficient flat roof insulation work? Concepts from a construction site with Neopor

Υποδεχτείτε ένα ΝΕΟ μεγάλο όνομα για τα προϊόντα από διογκωμένη πολυστερίνη και ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε με 98% αέρα.

Μεταβολή υδατοαπορρόφησης & θερμικής αντίστασης (R-value)σε υπεδάφια εφαρμογή μόνωσης.

Αποτελέσματα 15-ετούς δοκιμαστικής εφαρμογής μόνωσης (EPS VS XPS).

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα ύποπτης σκοπιμότητας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης EPS αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει υπεύθυνα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη, σε ότι αφορά τις απαιτήσεις πυροπροστασίας των Σύνθετων Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ΣΕΘ ή ETICS) στα κτίρια.

Όλοι μας γνωρίζουμε από τις τάξεις του γυμνασίου, ότι ΔΕΝ υπάρχουν «άκαυστα» υλικά. Αντιθέτως όλα τα υλικά έχουν σημείο ανάφλεξης σε συγκεκριμένες συνθήκες. Μάλιστα σε περιπτώσεις πυρκαγιών σε κτίρια που ο φέρων οργανισμός είναι από χάλυβα ή οπλισμένο σκυρόδεμα και δεν έχουν καταρρεύσει, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της στατικής του επάρκειας προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές για την αποκατάστασή του, όπου είναι εφικτό.

Οι κανονισμοί πυροπροστασίας όλων των χωρών προβλέπουν, ανάλογα με την χρήση των κτιρίων, τις απαιτήσεις για τα υλικά και τα συστήματα με τα οποία κατασκευάζονται και εξοπλίζονται τα κτίρια. Ειδικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, οι κανονισμοί αυτοί βασίζονται στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία καθορίζουν και τις αναγκαίες δοκιμές προκειμένου τα υλικά και τα συστήματα να κυκλοφορούν στην αγορά και να τοποθετούνται στα κτίρια. Βεβαίως πουθενά δεν υπάρχει ο όρος «άκαυστα».

Ο ελληνικός κανονισμός Π.Δ. 71/88 ως συνήθως ΔΕΝ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιπλέον ο συντάκτης του σε ένα σημείο αναφέρεται σε «άκαυστα» υλικά, την στιγμή που είναι κοινώς γνωστό ότι ακόμη και στα πυροδιαμερίσματα δημόσιων χώρων, πλοίων και κτιρίων υψηλού κινδύνου, τίθενται χρονικά όρια αντοχής των συνήθως χαλύβδινων διαχωριστικών σε 30’, 60’ κ.λπ.

Συνεπώς οι ισχυρισμοί περί «ακαύστων» υλικών αποτελούν μύθο που αποβλέπει αποκλειστικά στην παραπληροφόρηση του κοινού και στη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών αγοράς.

Η πραγματικότητα σε ότι αφορά τις απαιτήσεις αντίδρασης στη φωτιά των Σύνθετων Συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ΣΕΘ ή ETICS) στα κτίρια, καθορίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία  τεχνικής αξιολόγησης ETAG 004/2013, σύμφωνα με την οποία ΟΛΑ τα συστήματα ΣΕΘ ή ETICS θα πρέπει να αξιολογούνται σύμφωνα με το πρότυπο EN 13501-1 και να διαθέτουν Ευρωπαϊκή Τεχνική Αξιολόγηση (ΕΤΑ).

Επιπλέον σύμφωνα με τον κανονισμό 305/2011 οφείλουν να ακολουθούν το σύστημα αξιολόγησης της επίδοσης 1 (Σύστημα 1), δηλαδή ο έλεγχος ποιότητας παραγωγής να διενεργείται σε εξαμηνιαία βάση από κοινοποιημένο φορέα στη CEN και να φέρουν σήμανση CE. Ειδικά δε για την διογκωμένη πολυστερίνη EPS προβλέπεται επιπλέον να είναι αυτοσβενύμενη, δηλαδή ελλείψη εστίας πυρός να σβήνει μόνη της.

Η ακρίβεια όλων των ανωτέρω επιβεβαιώνονται από τα κατωτέρω στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη ανεξάρτητου ινστιτούτου και δείχνουν τα αποτελέσματα και τις τάσεις της αγοράς σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Γαλλία με 3,5 εκατομ. m2 και την Γερμανία με 42 εκατομ. m2.

Περισσότερα στοιχεία από άλλες χώρες, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

altalt

Η προτίμηση στα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης με διογκωμένη πολυστερίνη EPS (Styropor) είναι προφανής και σαφώς ΔΕΝ τίθεται θέμα ΜΗ τήρησης των κανονισμών πυροπροστασίας Πανευρωπαϊκά.

Κατωτέρω παρουσιάζονται δύο αποσπάσματα από τις ΕΤΑ της ίδιας εταιρείας με διογκωμένη πολυστερίνη EPS και με πετροβάμβακα MW. Η ταυτότητα της εταιρείας έχει καλυφθεί για λόγους αντικειμενικότητας.

alt

Όπως διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών σε φωτιά με την ίδια μεθοδολογία έχουν παρόμοια αποτελέσματα αφού και τα δύο υλικά αξιολογούνται ως αυτοσβενύμενα και βεβαίως ΟΧΙ «άκαυστα» όπως ισχυρίζονται ορισμένοι στη χώρα μας, με σκοπό την παραπληροφόρηση και την χειραγώγηση της αγοράς.

Συνεπώς η ασφάλεια των κτιρίων δεν καθορίζεται από τα συμφέροντα του ενός, αλλά από την πιστή εφαρμογή των κανονισμών και των προτύπων, τόσο στα υλικά όσο και στα συστήματα.

Τα Σύνθετα Συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (ΣΕΘ ή ETICS) που διαθέτουν ΕΤΑ και CE στο Σύστημα 1, είναι απόλυτα ασφαλή για όλα τα κτίρια.

Η επιστημονική γνώση στην υπηρεσία,

  • του δημοσίου συμφέροντος οδηγεί την κοινωνία σε πρόοδο και ελευθερώνει τον άνθρωπο.
  • του ιδιωτικού συμφέροντος οδηγεί την κοινωνία σε κρίση και υποδουλώνει τον άνθρωπο.

Περισσότερα αναλυτικά στοιχεία, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου.

Παντελής Πατενιώτης                                     

Γενικός Διευθυντής  ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.                                            


«Η εξωτερική θερμομόνωση μίας κατοικίας είναι η παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση και όμως οι ιδιοκτήτες κατά κανόνα επιλέγουν ως προτεραιότητα να αλλάξουν κουφώματα, μάλλον γιατί η αλλαγή αυτή είναι πιο ορατή στο μάτι» επισημαίνεται στην έρευνα.

Περισσότερα ...

DQS logo

Η εταιρεία ΜΟΝΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΒΕΕ πιστή στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει να προσφέρει στους πελάτες της τα καλύτερα πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες, ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον παγκοσμίως γνωστό φορέα πιστοποίησης DQS.

Καθοριστικό γεγονός για την επιλογή της DQS απετέλεσαι η υφιστάμενη συνεργασία του φορέα με τη χημική βιομηχανία BASF με την οποία η ΜΟΝΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΒΕΕ συνεργάζεται επιτυχώς τα τελευταία 30 χρόνια.

τραίνα υψηλών ταχυτήτων 01

Σήμερα, η σημαντική αύξηση της ταχύτητας των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι δεδομένη (ειδικά σε Ευρώπη και Ανατολική Ασία).

Αναμφισβήτητα, ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των γραμμών υψηλής ταχύτητας είναι η ακεραιότητα των σιδηροδρομικών επιχωμάτων.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί κραδασμοί του εδάφους που προκαλούνται από τρένα μεγάλης ταχύτητας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε σιδηροδρομικά επιχώματα.

παθητικά κτίρια 01

Ο όρος "Κτίριο Χαμηλής Ενεργειακής Κατανάλωσης" αναφέρεται σε ένα τύπο κτιρίου που εξασφαλίζει μέγιστη άνεση για τους ενοίκους, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα όσο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ελάχιστη ή μηδενική συμβατική θέρμανση και χωρίς ενεργή ψύξη.

Τα "Παθητικά Κτίρια" έχουν καθορισμένη μέγιστη ενεργειακή κατανάλωση 15kwh/m2 το χρόνο.

Τα "Κτίρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης" έχουν πλήρη αυτάρκεια.

Και στις τρεις περιπτώσεις απαιτείται:

Σελίδα 1 από 2

Πιστοποιημένα Προϊόντα

Τα προϊόντα μόνωσης και συσκευασίας που παράγει η Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ είναι πιστοποιημένα κατά:

DQSΠιστοποίηση ISO κατά DQS
DQS ULΠιστοποίηση CE κατά DQS

Μέλος των

Η Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ είναι μέλος των:

Επικοινωνία

Για ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα μας, τα σημεία πώλησης και τις εφαρμογές τους, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ