Τί είναι η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) και που χρησιμοποιείται;

Εκτύπωση

Η διογκωμένη πολυστερίνη ή εν συντομία EPS, είναι ένα ελαφρύ, άκαμπτο, πλαστικό και αφρώδες, υλικό που παράγεται από συμπαγείς σταγόνες πολυστυρολίου. Είναι ένα οικονομικό, εύχρηστο και ευέλικτο υλικό, ανθεκτικό στην υγρασία, ανακυκλώσιμο και περιβαλλοντολογικά ασφαλές που χρησιμοποιείται σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ.

Α. Σε έργα πολιτικού μηχανικού για:

 • Θερμομόνωση και ηχομόνωση σε παντός είδους κτίρια, σε τοίχους, οροφές, δάπεδα,
 • Κατασκευή εξωτερικών μονώσεων σε παλαιά και νέα κτίρια,
 • Κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών διακοσμητικών κτιρίων,
 • Αναπαλαιώσεις κτιρίων υψηλού αισθητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος,
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς φτιάχνεται το EPS;

Εκτύπωση

πως φτιάχνεται το eps

To EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) παράγεται από τη διάλυση πεντανίου σε ένα υλικό που έχει ως βάση την πολυστερίνη και το οποίο όταν θερμανθεί με ατμό, παράγει τέλεια κλειστές σφαιρικές κυψέλλες EPS. Η διαστολή επιτυγχάνεται λόγω των μικρών ποσοτήτων πεντανίου αερίου που απελευθερώνονται μέσα στο πολυστυρόλιο κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Το αέριο διαστέλλεται με την ενέργεια της θερμότητας που χρησιμοποιείται σε μορφή ατμού, και σχηματίζει ερμητικά κλειστές κυψέλες EPS. Αυτές οι κυψέλες καταλαμβάνουν περίπου 40 φορές τον όγκο της αρχικής σταγόνας της πολυστερίνης.

πολυστυρένιο eps διόγκωση πολυστυρένιου

Στη συνέχεια οι κυψέλες EPS τοποθετούνται μέσα σε κατάλληλες φόρμες (καλούπια) που είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να παράγουν διάφορα προϊόντα όπως μονωτικές σανίδες, πρίσματα, κορνίζες ή σε διάφορες άλλες μορφές για τις κατασκευές και την βιομηχανία συσκευασίας.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του χρήστη από το EPS;

Εκτύπωση

eps - πλεονεκτήματα χρήστη

Άριστη θερμομόνωση

Το EPS αποτελείται από 98 τοις εκατό αέρα, κάτι που το κάνει ένα άριστο θερμομονωτικό υλικό.

Αποδεδειγμένη ακουστική μόνωση

Το EPS απορροφά τον ήχο, τόσο τον ήχο προσκρούσεως στα πλωτά δάπεδα όσο και τον ήχο των τοίχων που μεταφέρεται δι' αέρος.

Ανθεκτικό στην υγρασία

Το EPS αντιστέκεται στην φθορά που μπορεί να προκαλέσει το νερό.

Διαβάστε περισσότερα...

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του περιβάλλοντος από τη χρήση του EPS;

Εκτύπωση

eps - πλεονεκτήματα για το περιβάλλον

Υπερβολικά ασφαλές

Τo EPS δεν είναι τοξικό κι είναι εντελώς αδρανές. Δεν περιέχει χλωροφλοράνθρακες (CFCs) ή υδροφλοράνθρακες (HCFCs) καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, το EPS δεν περιέχει καμία διατροφική αξία και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος μυκητιάσεων η μικροοργανισμών.

Ανακυκλώσιμο

Το EPS μπορεί να ανακυκλωθεί με πολλούς τρόπους όταν δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι η απευθείας ανακύκλωσή του σε νέα κατασκευαστικά προϊόντα και η αποτέφρωσή του με σκοπό να ανακτήσει το ενεργειακό περιεχόμενό του. Η επιλογή της μεθόδου ανακύκλωσης βασίζεται σε τεχνικές, περιβαλλοντολογικές και οικονομικές μελέτες.

Διαβάστε περισσότερα...

Πού χρησιμοποιείται το EPS;

Εκτύπωση

Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες πολυμερών προϊόντων που παράγονται στον κόσμο. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση το 2002 ήταν περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι. Το EPS έχει πολλές εφαρμογές όπως η θερμομόνωση σε κτίρια, η ελαφριά προσθήκη στην οδοποιία, οι συσκευασίες, η προστασία πολύτιμων αγαθών και η συσκευασία τροφίμων. Η Δυτική Ευρώπη συνεισφέρει το 27 τοις εκατό στην παγκόσμια ζήτηση για EPS, η οποία ήταν μεγαλύτερη από 800 χιλιάδες τόνους το 2002. Η αντίστοιχη τιμή αυτού του όγκου είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το 2010, η μέση ετήσια αύξηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 2,5 %.

Οικοδομή - Κτίρια

πολυστυρένιο eps από τα θεμέλια ως τη στέγη

Στην οικοδομή, το EPS χρησιμοποιείται από τα θεμέλια ως τη στέγη!

 • Θερμομόνωση σε κτίρια
 • Εξωτερική θερμομόνωση
 • Αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων
 • Ταχεία σκυροδέτηση θεμελίων
 • Διακόσμηση

Συγκοινωνιακά Έργα

 • Οδοποιΐα
 • Γεφυροποιΐα

Ελαφρά γεμίσματα

Ελαφρά γεμίσματα στις κατασκευές

Αγροτική βιομηχανία

Θήκες για σπορόφυτα

Συσκευασία

 • Προστασία πολύτιμων αγαθών
 • Συσκευασία προϊόντων
 • Συσκευασία τροφίμων

Ποιός χρειάζεται το EPS;

Εκτύπωση
eps - μόνωση με neopor

Το EPS το χρειάζεται:

Όποιος χρειάζεται να θερμομονώσει και να ηχομονώσει τοίχους, στέγες ή πατώματα, θα βρει το EPS ιδανικό, αποδοτικό κι εύχρηστο υλικό για όλους τους τύπους των κτιρίων, από σπίτια και γραφεία ως εργοστάσια και σχολεία.

eps - υλικά συσκευασίας

Επίσης όποιος χρειάζεται να μεταφέρει με ασφάλεια, σε κρύα ή ζεστή κατάσταση, φαγητά ποτά συσκευές και εξαρτήματα θα βρει στο EPS το ιδανικό φθηνό, ασφαλές οικολογικό πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό στις πιο απίθανες μορφές (τσιπς, ράβδους, πλάκες, ειδικές φόρμες κ.λ.π.)

Είστε εδώ: EPS Συχνές Ερωτήσεις για το EPS

Πιστοποιημένα Προϊόντα

Τα προϊόντα μόνωσης και συσκευασίας που παράγει η Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ είναι πιστοποιημένα κατά:

DQSΠιστοποίηση ISO κατά DQS
DQS ULΠιστοποίηση CE κατά DQS

Μέλος των

Η Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ είναι μέλος των:

Επικοινωνία

Για ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα μας, τα σημεία πώλησης και τις εφαρμογές τους, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μόνωση Συσκευασία ΑΒΕΕ